דגני הבוקר- הם נמצאים בכל סופר, מאכלסים מחלקה שלמה, מגוונת וצבעונית .

האם מדובר בחטיף או בארוחה ?  בואו נכיר את דגני הבוקר …

דגני בוקר הם דגנים אפויים ומיובשים שמיוצרים מתירס, חיטה, שיבולת שועל , אורז ודגנים אחרים. 

הקורנפלקס (דגני בוקר מתירס) התגלו בשנת 1894 ע"י האחים ויל קית' וג'ון הארווי קלוג שהתנדבו בבית הבראה. דייסת התירס שהכינו נשכחה והתייבשה. כדי להימנע מלזרוק המזון הם החליטו לאפות את הדייסה וכך התגלה הקורנפלקס. 

דגני הבוקר ניתנים לאכילה כארוחת בוקר בתוספת חלב כמנה בריאה, צמחונית ועשירת סיבים תזונתיים. מאז ועד היום , התפתחו סוגים שונים של דגני בוקר:  מתוקים, מועשרים, בריאים, דיאטטיים ועוד. 

אך האם באמת יש להם מקום בתפריט היומי? 

מנה של דגני בוקר (30 גרם) מכילה 90-140 קלוריות בממוצע כשרוב הקלוריות מגיעות מ 12-25 גרם פחמימות (2.5-5 כפיות סוכר). 

הפחמימות בדגני בוקר מגיעות מדגנים ומתוספת סוכר בצורות שונות (סירופ תירס, עמילן חיטה , דבש ועוד). ההמלצה של ארגון הבריאות העולמי היא לא לצרוך יותר מ 5-10 כפיות סוכר ביום, כך שרובנו נגיע בארוחה אחת להמלצה היומית!

כמות החלבון והשומן במנת דגני בוקר נמוכה (1.5-2.5 גרם חלבון ופחות מ 1 גרם שומן), זאת הסיבה לכך שרובנו נהיה רעבים שוב כשעה לאחר ארוחה מסוג זה. בנוסף, רוב השומן בקורנפלקס הינו שומן צמחי מוקשה שהוכר במחקרים כתורם לעלייה ברמות הכולסטרול ולמחלות לב ולכן מומלץ להימנע מצריכתו ככל שניתן. 

לחלק מדגני הבוקר מוסיפים ויטמינים ומינרלים וכך מציגים אותם כ"מזון בריא" .                                                                         ידוע היום שהספיגה והיעילות  של ויטמינים ומינרלים שהוספו למזון, נמוכה משל הויטמינים והמינרלים מהמזון הטבעי כך שאיננו יכולים להסתמך עליהם כחלק מהצריכה היומית שלנו.

תעשיית המזון מעוניינת שנגביר את הצריכה של מזונות אלו ולכן פועלים כל העת להפוך אותם לטעימים יותר, בעלי מרקם כיפי לאכילה ויפים יותר לעין. לא נדיר לפגוש דגני בוקר המכילים למעלה מ 15 מרכיבים שונים : חומרי טעם וריח , מייצבים , משמרים , מתחלבים, סוכרים ועוד. עובדה זו לרוב מכניסה את דגני הבוקר לקטגורית מזון " אולטרא מעובד" המכילה מזונות המעודדים, השמנה, ומחלות כרונית נוספות , מעלה את שכיחות המצב הדלקתי בגוף ועלולה לגרום לירידה באיכות ותוחלת החיים. 

לאור הנתונים אנו יכולים לסווג את דגני הבוקר כחטיף ולא כארוחת בוקר בריאה ולכן במידה ובחרתם לכלול אותם בתפריט – יש לעשות זאת במידה, ברמה שבועית ולא על בסיס יומי ותמיד להעדיף את אלה עם פחות רכיבים באופן כללי ופחות סוכרים ופחות מלח בפרט .