בעוד שרוב הילדים נרגשים ושמחים לקראת החופש הגדול שמתקרב ובא, עבור רוב ההורים החופש הגדול מציב אתגרים רבים. הילדים נמצאים זמן רב בבית, רוב ההורים ממשיכים לעבוד כרגיל וצריכים לחשוב כיצד לצלוח את החופש הזה.
אם נסתכל מבעד למשקפיים חיוביות החופש הוא גם הזדמנות שלנו ההורים להיות זמן רב יותר עם הילדים , להשקיע בחינוך שלהם, ליצור עבורם חוויות למידה שונות דרך התנסות בטבע ובמערכות החוש השונות. וכמובן, זהו זמן לחיזוק התא המשפחתי וליצירת חוויות מגבשות. אך כדי שנחווה את הזמן הרב הזה בצורה מיטבית, הנה כמה דגשים חשובים:
- שמירה על שגרה – השגרה מקנה לילדים בטחון ויוצרת רגיעה פנימית. החופש במהותו הוא יציאה מהשגרה הקבועה. כדאי לחשוב על יצירת שגרה מסוימת בהתאם לגיל ולרמת החרדה של הילד . ככל שהילד צעיר יותר הוא זקוק להבניה רבה יותר של סדר היום, בעוד שמתבגרים זקוקים ליותר חופש תוך פיקוח ונוכחות הורית משמעותית. במידה והילד זקוק לזה יש לשמור על סדר יום קבוע וברור הכולל בילוי בבית ומחוצה לו, וכן זמן לרגיעה, זמן חופשי.
- שמירה על גבולות- רצוי לשבת ביחד עם הילדים ( בגיל שמאפשר זאת ) ולגבש מדיניות משפחתית. הבהרת חוקי התנהגות בסיסיים יחד עם הגמשת גבולות משתנים. ערכים בסיסיים חייבים להישמר גם בתקופת הקיץ , אך כדאי לנסח חוקים חדשים וגמישים יותר מאשר בשגרה, לדוג'- שעות שינה, שעות צפייה במסכים. יש להציב גם כללי ברזל להתנהלות בטוחה- ברשת, בדרכים וכו'.
- תכנון סדר יום בשיתוף עם הילדים- חשיבה משותפת עם הילד בכדי ליצור לוז המותאם לרצונותיו ומוסכם גם עליכם, לאפשר לו ליזום ולתכנן. (תרגול של תפקודים ניהוליים- יזימה, תכנון, ביצוע לפי שלבים) כל ילד יכול ליצור לוז אישי.
לשתף את הילדים בחשיבה, כמובן שבהתאם לגיל הילד , יש גילאים בהם הילדים זקוקים למסגרת ברורה – קייטנה או חוג . ילדים בוגרים יותר- עוגנים בשגרה כגון – זמן קימה . כדאי שהיום יתחיל בפעילויות חובה וימשיך בפעילויות צ'ופר. ולהשאיר גם זמן חופשי לילד.
זוהי גם הזדמנות להעצים את הילדים ולהעביר אליהם אחריות עי שיתופם בתפקידים ובהתייעצויות.
ניתן בנוסף , לחשוב ביחד על אתגרי החופש ועל פתרונות.
מומלץ לשלב בפעילויות של הילדים- זמן לספורט- כדורגל, שחיה וכו'. וכן זמן למטלות הבית – עזרה עם מטלות בית מסוימות כמובן שבהתאם לגיל הילד.
בנוסף, אפשר לנצל חלק מהזמן לבילוי משותף וזמן איכות עם הילד.
כדאי לנצל את הזמן גם להכנת שיעורים שניתנו לחופש, תרגול לקראת שנה הבאה.
חשוב לזכור שיצירת תוכנית עבור הילד אינה אומרת שעל סדר יומו של הילד להיות מלא. ניתן ואף כדאי ליצור עבור הילד זמן בו הוא יוכל לבחור מה לעשות ואף להשתעמם!
- יש לוודא כי הילד נמצא באינטראקציה עם בני גילו- לעתים חלק מהילדים נוטים להסתגר בזמן החופש הגדול, לעתים בגלל משיכה למסכים ולעתים בשל בידוד חברתי. שמירה על אינטראקציה מאוד חשובה וניתוק חברתי עלול להוביל לרגרסיה התפתחותי או דכאון. אצל ילדים צעירים ההורים הם הגורם המתווך ליצירת קשר ומפגשים חברתיים. כדאי לתכנן מפגשים אלו מראש ובשיתוף עם הילד. עבור מתבגרים- חשוב ליצור סביבה שתאפשר להם מפגשים חברתיים.
- מצאו דרכים להתאוורר ולנוח – השגרה שלנו ההורים ממשיכה בדרך כלל, ועל שגרה זו נוספת אחריות נוספת לחודשיים שלמים. מצאו דרכים להתאוורר ולנוח עם הילדים או בלעדיהם. נסו להיעזר במקורות תמיכה כגון- קרובי משפחה שיכולים לשמור על הילדים ולספק מס' שעות הנאה בשבילם ושחרור בשבילכם.
הערכות כלכלית- החופש מביא עמו הוצאות רבות מהרגיל, אם זה מחיר הקייטנות או מחיר הבילויים שהילד מבקש. כדאי להיערך מראש ולהציב תקציב לכל ילד בהתאם לצרכיו לפי גילו.
- מוכנות לשינויים- למרות הרצון לשמור על שגרה תמיד יהיו שינויים בתכנון ובסדר היום. רצוי להכין חומרי יצרה, רעיונות למשחקים ביתיים שניתן להכין , חוברות עבודה, משחק חוויתי תחושתי, עם ילדים גדולים ניתן לרשום רשימת רעיונות לפעילויות ולביצוע בהתרעה קצרה.
- שותפות הורית- חשוב שההורים יפגינו אחידות בעמדותיהם כלפי החופש ובהתייעצויות שונות מול הילדים.
- גמישות- החופש הגדול מחייב גמישות הורית רבה יותר שכן הסביבות המשפחתיות משתנות בצורה דרמטית. רצוי לאמץ גישה יצירתית לפתרונות תעסוקה בשביל הילדים. וגם לנצל את החופשה כזמן הנאה עם הילדים.