בדיקת מפרקי ירכיים בתינוקות – בדיקת אולטרה סאונד- על שמע
מדובר בבדיקת אולטרהסאונד פשוטה, קצרה, לא כואבת ושלא נפלטת במהלכה קרינה מייננת ועל כן נחשבת לבטוחה ולא מזיקה לתינוק/ת או להורה המלווה.
מטרת הבדיקה היא גילוי מוקדם של חוסר התאמה במבנה מפרק הירך בתינוקות בין שני חלקיו: "המכתש" באגן ו"הכדור" בראש עצם הירך.
בחלק מהמקרים, חוסר התאמה זה יכול להתבטא בהשטחת "המכתש" ללא פריקה, אך בחלק קטן מהמקרים גם בפריקה מלאה של מפרק הירך.
את הבדיקה מומלץ לבצע בגיל 8-6 שבועות כדי לאפשר גילוי מוקדם לבעיה המבנית במפרק הירך ולהעלות את סיכויי ההצלחה בטיפול. הצלחה זו יכולה למנוע את הסיבוכים העתידיים האפשריים, כולל: כאבים במפרק הירך, הופעת הפרש באורך הרגליים ביחד עם צליעה, הגבלה בטווחי התנועה ושחיקה סחוסית במפרק הירך בשלב מאוחר יותר.
מומלץ להימנע מביצוע הבדיקה לפני גיל 6 שבועות בשל חוסר בשלות מפרק הירך לפני גיל זה וכתוצאה מכך תוצאה שגויה של הבדיקה. בנוסף, מומלץ להימנע מדחיית ביצוע הבדיקה מעבר לגיל 3 חודשים וזאת בשביל לשמור על סיכויי ההצלחה הגבוהים בטיפול כאמור.
אצל בנות, שכיחות חוסר התאמה מבנית במפרק הירך הינה פי 6 בהשוואה לבנים.
בנוסף, שכיחות פריקת מפרק הירך בילודים הינה 1 לכל אלף ילודים, אך שכיחות השטחת "המכתש" במפרק הירך הינה 1 לכל 100 ילודים. בעיה זו הינה לרוב חד צדדית, אך ב-20% מהמקרים יכולה להיות דו-צדדית.
גורמי הסיכון העיקריים להימצאות חוסר התאמה במבנה מפרק הירך הם:
♦ מצג עכוז.
♦ ילוד ראשון.
♦ בנות (יותר מבנים)
♦ סיפור משפחתי של בעיה דומה במפרק הירך
♦ מיעוט מי שפיר.
♦ הריון מרובה עוברים.
במידה והייתה תוצאת הבדיקה לא תקינה מומלץ לפנות בהקדם לייעוץ אורתופד ילדים לצורך המשך בירור וטיפול.
מה עושים אם ישנם אירועים חוזרים?
במקרה של אירועים חוזרים יש צורך בהתייעצות ממוקדת עם רופא/ת הילדים שלכם, ולוודא כי הם סבורים שבכל המקרים אכן הייתה דלקת אוזן חריפה. נבדוק כי עשינו מה שניתן כדי להפחית אירועים חוזרים: מתן חיסונים, מניעת חשיפה למעשנים ומניעת שתיה מבקבוק בשכיבה.
כאשר ישנה הישנות משמעותית של מקרי זיהום חריף, והם גורמים להפרעה מצטברת בשמיעה ו/או בהתפתחות השפתית, לסבל ניכר מתמשך לפעוט והפסד משמעותי מצטבר של ימי גן וימי עבודה, רופא/ת הילדים שלכם יציעו קווי ברור וטיפול נוספים, כמו ברור נוכחות שקד שלישי, בדיקת מרכיבים במערכת החיסון והתייעצות עם רופא אף אוזן גרון בשאלת התערבות כירורגית.