התפתחות המערכת הראייתית בבני האדם מתחילה כבר בשלבי ההיריון הראשונים ונמשכת אחרי הלידה.

מרכז הראייה (מקולה) מבשיל סביב גיל 4 חודשים והקשרים העצביים בין העין, עצב הראיה ומרכזים שונים במוח ממשיכים להתפתח בשנים הראשונות לחיים. כל הפרעה, ביחוד בשלב המוקדם, עלול לגרום לנזק להתפתחות הראייתית, לעיתים בלתי הפיך. מצב המוגדר כעין עצלה.

אמבליופיה (עין עצלה) מוגדרת כליקוי בחדות ראיה בעין אחת או שתיים עקב הפרעה בגירוי הראייתי אשר מועבר מהעין למוח. בבדיקת העיניים – כל עין בנפרד תראה נורמלית מבחינה אנטומית אך קיימת הפרעה תפקודית והסיבה תהיה בדרך כלל פזילה, בעיות תשבורת (אופטיקה) או הפרעה לציר הראייה (כמו צניחת עפעף).

שכיחות אמבליופיה בקרב אוכלוסית הילדים נעה בין 1-4% (בממוצע 2%) ומהווה את הגורם השכיח ביותר לירידה חד עינית בחדות ראייה מילדות ועד גיל העמידה.

ישנו חלון זמן בילדות אשר מאפשר טיפול באמבליופיה. ככל שהאמבליופיה מאובחנת מוקדם יותר, הסיכוי לשיקום של התפקודים הראייתיים גבוה יותר ולכן ישנה חשיבות גדולה לבדיקות סקר בגיל הצעיר.

במרבית המקרים הילד או הילדה לא יתלוננו על ירידה חד עינית בחדות ראיה עקב העובדה שהעין הבריאה ממלאת תפקידה ביעילות.

בדיקת עיניים מלאה של ילדכם אצל רופא/ת העיניים. הגיל המומלץ לבצוע הבדיקה הוא סביב גיל 3-4 שנים. כמובן שאם יש היסטוריה משפחתית של בעיות עיניים בגילאים צעירים יותר או אם עולה חשד לבעיית עיניים בגיל צעיר יותר יש לפנות להערכת רופא עיניים בגיל צעיר יותר

מה עושים אם ישנם אירועים חוזרים?

במקרה של אירועים חוזרים יש צורך בהתייעצות ממוקדת עם רופא/ת הילדים שלכם, ולוודא כי הם סבורים שבכל המקרים אכן הייתה דלקת אוזן חריפה. נבדוק כי עשינו מה שניתן כדי להפחית אירועים חוזרים: מתן חיסונים, מניעת חשיפה למעשנים ומניעת שתיה מבקבוק בשכיבה. 

כאשר ישנה הישנות משמעותית של מקרי זיהום חריף, והם גורמים להפרעה מצטברת בשמיעה ו/או בהתפתחות השפתית, לסבל ניכר מתמשך לפעוט והפסד משמעותי מצטבר של ימי גן וימי עבודה, רופא/ת הילדים שלכם יציעו קווי ברור וטיפול נוספים, כמו ברור נוכחות שקד שלישי, בדיקת מרכיבים במערכת החיסון והתייעצות עם רופא אף אוזן גרון בשאלת התערבות כירורגית.