תחילת שנת הלימודים היא הזדמנות טובה להתחדשות וללמידה של נושאים חדשים וביניהם תזונה נכונה ובריאה.

תזונה נכונה מאפשרת גדילה מיטיבית, שיפור ההישגים לימודיים וחיזוק הקשרים המשפחתיים.

להלן 7 המלצות חשובות מאת הדיאטנית קלאודיה רוקס, רכזת תחום תינוקות וילדים במאוחדת מחוז מרכז.

  1. רכיבי  התזונה החיוניים – בכל ארוחה חשוב להציע לילדים את כל רכיבי התזונה החיוניים לגדילה: חלבונים, פחמימות, שומנים (מהצומח) ויטמינים ומינרלים (שנמצאים בירקות ופירות).
  2. הרגלי אכילה נכונים– יחד עם אוכל בריא חשוב שנקנה לילדים הרגלי אכילה נכונים הכוללים ארוחות מסודרות לאורך היום, אכילה סביב שולחן ללא הסחות דעת ואכילה מגוונת. בכדי להצליח בכך, חשוב לקיים פעם ביום (ורצוי יותר) ארוחה משפחתית, אכילה משותפת של הילדים ביחד עם אחד ההורים לפחות, לטובת מתן דוגמא אישית.
  3. ארוחת הבוקר – זו אחת הארוחות החשובות במהלך היום – אל תמעיטו מחשיבותה! זו ארוחה השוברת את הצום לאחר שנת הלילה ומספקת לילדים אנרגיה זמינה ואיכותית לקראת יום הלימודים. חשוב שהארוחה תכלול מנת חלבון – למשל מוצר חלב (גבינה 5%, יוגורט, כוס חלב אושוקו -לא מתוק מידי) בנוסף לפרוסת לחם וירק טרי או פרי, וכאמור מומלץ שהארוחה תהיה בסביבה נוחה, ביתית וליד שולחן.

לא מומלץ להחליף את ארוחת הבוקר בשקית עם חטיפים, עוגיות ודגנים עתירי סוכר, בדרך לגן או לכיתה. אומנם  עוגיות ודגני בוקר מספקים אנרגיה זמינה אך הם אינם מזינים. בנוסף אכילה "על הדרך" אינה אכילה איכותית ומודעת. כל  אלה עלולים לגרום לנזקים ובעיקר עם העלייה בגיל.

  1. כריך בריאומגוון – הפסקת האוכל במשך יום הלימודים הינה הזדמנות לחשוף את הילדים לכריך מגוון עם גבינה, טונה, אבוקדו, חביתה, טחינה ועוד. לא פחות חשוב לשים בקופסא קטנה גם ירק טרי ו/או פרי. את הארוחה הזו ניתן להכין ערב קודם וזאת מבלי לפגוע בטריות.

משך יום הלימודים יקבע את מספר הכריכים, וזאת עוד הזדמנות לגוון בממרחים בריאים. אין צורך להוסיף עוגיות, ביגלה וופלות וכו' (להם יהיו עוד הזדמנויות במשך היום).

  1. ארוחת הצהריים– היא בדרך כלל הארוחה העיקרית שבה מגישים מנה בשרית או דגים. מנה זו הינה מקור חשוב לחלבון ולברזל המסייעים לגדילה נאותה. לצד המנה החלבונית חשוב להוסיף כ 1/3 מהמנה ירקות ו 1/3 מהמנה פחמימות. הקטניות – כגון אפונה, עדשים, שעועית וחומוס בגרגרים וכדומה, יכולות להוות תחליף בריא לחלבון ומקור לברזל מהצומח.
  2. ארוחת ערב – הינה ארוחה חשובה מאוד ובה אפשר לשלב חלבונים עם ערך ביולוגי גבוה כמו ביצים או טונה לצד מוצרי חלב החשובים כמקור לסידן. בנוסף ת ירקות טריים במגוון צבעים המספקים ויטמינים ומינרלים ופחמימה בריאה לדוגמא פרוסת לחם מלא.
  3. ומה לגבי שתייה? מים הם השתייה הטובה ביותר! יש להימנע משתייה ממותקת ככל האפשר ולוודא שהילדים מצוידים בבקבוק מים אישי למסגרת הלימודית אליה הם הולכים.

זכרו, כי לכם ההורים תפקיד משמעותי בהזנת הילדים, המתחיל בקניה נכונה הביתה, תכנון והכנת הארוחות במהלך השבוע ולכן חשוב לקחת חלק פעיל בארוחות מידי יום, להוות דוגמא אישית לאכילה מגוונת, בריאה ונינוחה.

לאור הנתונים אנו יכולים לסווג את דגני הבוקר כחטיף ולא כארוחת בוקר בריאה ולכן במידה ובחרתם לכלול אותם בתפריט – יש לעשות זאת במידה, ברמה שבועית ולא על בסיס יומי ותמיד להעדיף את אלה עם פחות רכיבים באופן כללי ופחות סוכרים ופחות מלח בפרט .