כבר דובר רבות על יתרונותיו הרבים של חלב האם, עבור התינוק היונק.
לפי המלצות משרד הבריאות חלב האם הינה ההמלצה הבלעדית להזנת התינוק עד גיל 6 חודשים. לאחר מכן מומלץ שילוב של חלב אם יחד עם תזונה תומכת עד גיל שנה וככל שמתאים לאם ולתינוק בהמשך.
יחד עם זאת, שינויים חברתיים במאה ה-20 הביאו להפחתה משמעותית בשכיחות ההנקה במדינות רבות, במיוחד במדינות עשירות ומפותחות.
הבנת יתרונות ההנקה ודאגה עקב מגמת הירידה בשכיחותה , הביאו למחקרים רבים בנושא הבוחנים את יתרונותיה הרבים לאם ולתינוק.
ההיסטוריה של ההנקה
ההנקה מתוארת ומסופרת מזה שנים רבות. תיעוד ראשוני של ציורי נשים מניקות נמצא לפני יותר מ-3000 שנים על כלי חרס. במקרא, בספר בראשית מוזכרת ההנקה: "מי מלל לאברהם הניקה בנים שרה" (בראשית כ"א, ז).
טיפות ראשונות של אהבה ובריאות
בין שד האם לתינוק מתקיים דיאלוג תמידי, רוק התינוק נקלט על קולטנים בשד האם וכך האם מייצרת עבורו תרכובת מיוחדת בהתאם לגילו וצרכיו. תרכובת חלב האם מכילה את כל אבות המזון ביחס מושלם – פחמימות, חלבונים, שומנים ויטמינים ומינרלים. חלב האם "מרפד" את מערכת העיכול הבוסרית של התינוק בחיידקים טובים העוזרים לעיכול קל יותר, מגנים מפני מחלות מעי, אלרגיות ואף מפתחים את המוח.
חלב האם הראשוני נקרא קולסטרום . הוא בגוון צהוב יותר מהחלב המוכר המיוצר עד 72 שעות לאחר הלידה. הקולסטרום עשיר במיוחד בחלבונים ונוגדנים המחזקים את מערכת החיסון של הרך הנולד. בעולם המערבי נהוג לכנות את שעת ההנקה הראשונה כ" Golden hour", שעה בעלת חשיבות גדולה להצלחת ההנקה בהמשך.
בזמן ההנקה מופרש אצל האם ההורמון אוקסיטוצין הנקרא גם "הורמון האהבה" – תפקידו לדחוף את חלב האם לכיוון הפיטמה לטובת הנקה טובה ויעילה. נשים מניקות רבות מתארות כי גם כאשר שמעו קול בכי של תינוק או חשבו על התינוק שלהן שלא בנוכחותו, הרגישו את טיפות החלב מטפטפות מן השד. על אחת כמה וכמה התופעה מוכרת ושכיחה בעת חיבוק או מגע עם התינוק. מכאן, מומלץ לאישה המתקשה להניק להיות במגע עור לעור עם תינוקה – כך שניהם רגועים ונינוחים וזרימת החלב משתפרת.
קשר ישיר בין ההנקה לבין התפתחות המוח
הקשר בין הנקה להתפתחות המוח נחקר רבות. מחקרים רבים עקבו אחר תינוקות יונקים בגילאי 6-12 חודשים ובהמשך ערכו להם מבחני אינטליגנציה בילדות (גיל 3) ובגיל הנעורים (גיל 12) תוך התייחסות לרמת משכל האם ומצבה הסוציו-אקנומי. תוצאות המחקר תמכו בהשערה כי אצל ילדים שינקו קליפת המוח ונפח החומר הלבן נמצאו גדולים יותר בהשוואה לתינוקות שהוזנו עם תמ"ל (תחליף מזון לתינוק). בנוסף, אותם ילדים הראו תוצאות מנת משכל ( IQ ) גבוהות יותר במבחן מילולי ולא מילולי וכישורי שפה גבוהים יותר. מנת המשכל הייתה בקשר ישיר למשך ההנקה; ככל שהתינוק ינק יזמן רב יותר, כך מנת המשכל שלו הייתה גבוהה יותר.
הקשר הריגשי המתפתח בין האם לתינוק היונק בזמן ההנקה, תורם להתפתחות הרגשית שלו ונמצא חזק יותר בהשוואה לתינוקות הניזונים מתמ"ל.
אחד המחקרים הגדולים ביותר שבדק את יתרונותיה של ההנקה פורסם בכתב העת Lancet Global Health ,נערך בברזיל וכלל כ-3500 תינוקות. החוקרים בדקו את ממצאי התינוקות לאחר כ-30 שנים מתום ההנקה ומצאו כי תינוקות שינקו גדלו להיות מבוגרים בעלי הישגים אקדמיים גבוהים יותר ובהתאם פוטנציאל הכנסה גבוה יותר בהשוואה לתינוקות שהוזנו בתמ"ל.
חיזוק מערכת החיסון של התינוק
עובדה מעניינת שפורסמה לאחרונה היא כי מספר ימי ההיעדרות בעבודה של הורים לתינוקות יונקים נמוך יותר מאשר הורים לתינוקות שהוזנו בינקותם בתמ"ל.
את העובדה הזו ניתן לשייך לחיזוק מערכת החיסון הודות להנקה.
בזמן ההנקה, מעבירה האם לתינוקה את הנוגדנים למחלות בהן חלתה לפני ההיריון, במהלכו ובזמן ההנקה. מחקר שנעשה באוניברסיטת חיפה ניתח מחקרים רבים שכללו כ- 28,000 תינוקות בעולם ומצא כי תינוקות שינקו מעל ל-6 חודשים היו בעלי סיכון נמוך ב-19% ללקות בסרטן הדם. מחקרים נוספים הראו שהנקה מגנה מפני דלקות אוזניים, מחלות בדרכי הנשימה, שלשולים וזיהומים, סוכרת מסוג 2 ואפילו מעודף משקל והשמנה כילדים וכבוגרים. בנוסף, ישנה סבירות גבוהה יותר שתינוקות שהוזנו עם חלב אם יגדלו להיות ילדים ומבוגרים פחות ברננים באוכל וזאת הודות לטעם חלב האם המשתנה בניגוד לתמ"ל.
ישנם גם יתרונות אצל האם המניקה – מלבד חיבור לילד, נמצא כי פוחתת הסבירות של האם לחלות בסרטן השד והשחלות ככל שמשך זמן ההנקה ארוך יותר.
תזונת האם בהנקה
הדרישה הקלורית והחלבונית של האם בזמן ההנקה גבוהה יותר מהדרישה טרום ההיריון. יחד עם זאת, כמות החלב שמיוצרת היא ע"פ דרישת התינוק ואינה תלויה בכמות המזון שצורכת האם מלבד מקרי קיצון כמו תת תזונה.
הרכב חלב האם משתנה והרכבם של חלק מרכיבי התזונה מושפע, בין היתר, מתזונת האם. כפי שמומלץ לכלל האוכלוסייה, מומלץ גם לאם המניקה להימנע ממזונות מעובדים עתירי נתרן, סוכר ושומן רווי, ישנה חשיבות לתזונה מאוזנת, מגוונת וטרייה ושילוב מזונות מהתזונה הים תיכונית כגון ירקות, פירות, מוצרי חלב דלי שומן, בשרים רזים, דגי ים, קטניות ושילוב שמנים טבעיים כמו אגוזים ושמן זית.
נציין כי לא נמצא קשר מובהק בין אכילת מזונות הגורמים לגזים לאי נוחות אצל התינוק ולכן אין צורך להימנע מאכילת מזונות אלו.
בזמן ההנקה, כבהריון, מומלץ להימנע משתיית אלכוהול ולהגביל את שתיית הקפה לעד כ-3 כוסות ביום ולהקפיד על שתיית מים מספקת. ישנם מקרים בהם קיים צורך בנטילת תוסוף ויטמינים ומינרלים ולהתאמת דרישות אישיות מומלץ לפנות לדיאטנית .
ונקודה אחרונה וחשובה: במהלך ההנקה ובעיקר בתחילתה ישנן נשים רבות החוות קשיים מסוגים שונים. חשוב לפנות לעזרה בשלב מוקדם, היוועצי עם הרופא המטפל, דיאטנית או יועצת הנקה.
לאור הנתונים אנו יכולים לסווג את דגני הבוקר כחטיף ולא כארוחת בוקר בריאה ולכן במידה ובחרתם לכלול אותם בתפריט – יש לעשות זאת במידה, ברמה שבועית ולא על בסיס יומי ותמיד להעדיף את אלה עם פחות רכיבים באופן כללי ופחות סוכרים ופחות מלח בפרט .