כאבי בטן הם אחת מהתלונות השכיחות ביותר בקרב ילדים בגילי הגן ובית הספר – ויחד עם זאת, בכ-90% מהן, המקור אינו ברור. אזור הבטן כולל את הקיבה, המעי הדק, המעי הגס, הכבד, כיס המרה והלבלב. בעיות או מחלות הקשורות באחד מאברים אלה עלולות לבוא לידי ביטוי בכאב בטן. בנוסף, כאבי הבטן עלולים להיגרם גם ממזונות שנצרכו, מעצירות או מגזים.
אופי הכאב (שעשוי להיות חד, עמום, פתאומי או מתמשך) ומיקומו ( באזור בטן עליונה, התחתונה או אמצעית – בצדה הימני או השמאלי) יסייעו בדרך כלל באבחון הבעיה המובילה אליו. כך לדוגמה, כאב שמקורו בכיס המרה יתבטא לרוב בבטן הימנית העליונה וכאב שמקורו בדלקת חריפה בתוספתן יורגש בבטן הימנית התחתונה.

בכל מקרה, חשוב להיות ערים לתלונותיו של הילד. במידה והוא מתלונן על כאבי בטן חזקים, מומלץ לפנות לרופא לצורך בירור. במקרים בהם משמיע הילד תלונות חוזרות ונשנות על כאבי הבטן (בעגה הרפואית: כאבי בטן חוזרים של גיל הילדות), חשוב ללמוד מהן הסיבות האפשריות להן וכיצד ניתן לטפל בהן.

מעצירות ועד דלקת התוספתן: כל הסיבות לכאבי בטן בילדים – וההנחיות שיעזרו לכם לפעול

עצירות
תלונות על כאבי בטן חוזרים או על יציאות שאינן סדירות, עשויות להעיד על עצירות כרונית.
מה עושים? מתייעצים עם רופא הילדים כדי לקבל המלצות מתאימות לטיפול בבעיה. בין אפשרויות הטיפול יכללו שינויים בתפריט התזונה או טיפול תרופתי לריכוך הצואה. בנוסף, חשוב לעודד את הילד לגשת לשירותים בכל פעם שהוא מרגיש צורך בכך, בלי לחכות.

גזים
הצטברות של גזים במערכת העיכול נגרמת כתוצאה מרגישות למזונות מסוימים או מבעיות בעיכול. במקרה זה, תורגש תחושת מלאות ונפיחות בבטן שתלווה בכאבים אזוריים.
מה עושים? נסו לבצע מספר שינויים בתפריט הקבוע של ילדכם, והשתדלו להימנע ממזונות הגורמים לגזים, כגון קטניות וירקות מסוימים, משקאות מוגזים ועוד. במקרים מסוימים ניתן ליטול כדורים סופחי גזים.

הרעלת מזון
מזון מקולקל יגרום לכאבי בטן חזקים, לשלשולים ולהקאות. תופעות אלה עלולות להימשך כיממה ממועד אכילת המזון המקולקל ולרוב יחלפו ללא טיפול.
מה עושים? הקפידו על שתייה מרובה למניעת התייבשות ועקבו אחר מצבו של הילד. אם אחרי 24 שעות תופעות הלוואי שמאפיינות את הרעלת המזון לא יחלפו, יש לגשת לרופא לשם בירור מעמיק יותר.

אי סבילות ללקטוז
אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז) היא תופעה שכיחה אצל ילדים, ולרוב תתפרץ בגילאי 5-6, להבדיל מאלרגיה לחלבון חלב הפרה שביטויה יופיעו לרוב בסמיכות לצריכת חלב. תופעת אי סבילות ללקטוז מופיעה בהדרגה וגם ילדים שהיו רגילים לשתות חלב עלולים לסבול פתאום מכאבי בטן המופיעים בסמוך, או מספר שעות אחרי צריכת החלב.
מה עושים? ראשית, כדאי להפסיק לתקופה את צריכת החלב ומוצריו ולבדוק האם תופעת כאבי הבטן חולפת. אם אכן זו הבעיה אפשר להתחיל ולצרוך מוצרי חלב בעלי כמות לקטוז פחותה. כיום, בשל מודעות גבוה לתופעה, ניתן למצוא מוצרים רבים שמכילים לקטוז בכמויות מעטות, כמו חלב דל בלקטוז, או מוצרים שאינם מכילים את סוכר החלב כלל.

מחלות ויראליות
מחלות ויראליות עלולות לעתים לגרום לכאבי בטן מפושטים ועמומים, ובמקרים מסוימים הן עשויות להביא לכאבים המלווים בהקאות ובשלשולים.
מה עושים? מקרים של כאבי בטן כתוצאה ממחלה ויראלית מטופלים בדרך כלל באמצעות תרופות המשמשות להקלה על הסימפטומים, בניהן סירופ להקלה בכאבים או כדורים נגד בחילות והקאות. בדרך כלל כאבי בטן כאלה יחלפו בתוך ימים ספורים אף ללא התערבות תרופתית נוספת.

צליאק
צליאק היא מחלת מעי אוטואימונית הנגרמת כתוצאה מרגישות לגלוטן (חלבון החיטה). גופם של הסובלים ממנה מזהה את חלבון החיטה כחומר רעיל וכתוצאה מכך תוקף את המעיים. מחלת הצליאק עשויה לבוא לידי ביטוי באמצעות כאבים שונים, לרבות כאבי בטן, תחושת נפיחות ושלשולים.
מה עושים? אם הילד מתלונן על כאבי בטן חוזרים, מומלץ לגשת לרופא ולבקש בדיקות לשלילת צליאק. אם זהו המקור לכאבים, יש להתחיל לצרוך מוצרים ללא גלוטן.

מחלות מעי דלקתיות
כאבי בטן חוזרים עלולים להצביע על מחלות מעי, כגון קרוהן וקוליטיס. למרות שמחלת מעי דלקתית קשה יותר לאבחן בשלביה הראשוניים, הופעת מספר סימפטומים, כמו כאבי בטן המלווים בשלשולים, ירידה בתיאבון, כאב שמופיע לאחר האוכל, חולשה ועוד, יעלו את החשד להתפתחות מחלת מעי דלקתית. כמו כן אצל ילדים מצבים אלה באים לידי ביטוי לעתים גם בעצירת הגדילה לגובה.
מה עושים? מומלץ לגשת לרופא לצורך מעקב וביצוע בדיקות שונות כגון בדיקות דם, גסטרוסקופיה או קולונסקופיה.

דלקת התוספתן
דלקת התוספתן (אפנדיציטיס) היא מחלה דלקתית של התוספתן המתבטאת בעיקר בכאב בטן פתאומי חריף בבטן הימנית התחתונה. מצבים בהם לחיצה על אזור הבטן הימנית התחתונה תגרום לכאב חד וחזק, עשויים להעיד על התפתחות אפנדיציטיס.

מה עושים? דלקת התוספתן היא מצב ידוע ברפואת חירום, העלול לגרום במקרים מסוימים אף למוות אם אינו מטופל בזמן. בדרך כל יעברו מספר שעות מרגע תחילת הכאבים ועד להחמרה שתחייב הגעה לבית החולים, אך אצל ילדים רצוי להגיע בהקדם לטיפול רפואי. טיפול בדלקת התוספתן דורש התערבות כירורגית מהירה, שתכלול במקרים רבים כריתה של התוספתן.

אולקוס
אולקוס (כיב פפטי) היא אינה תופעה שכיחה אצל ילדים ועדיין כדאי לדעת מה הסימפטומים לקיומה. כאב בטן שעלול להעיד על אולקוס יורגש בבטן העליונה, בעיקר בשעות הבוקר המוקדמות. כאב הבטן עשוי להיות מלווה בצרבת, בבחילות ובהקאות.
מה עושים? יש לגשת לרופא ולבצע בדיקות לאבחון המחלה

מה עושים אם ישנם אירועים חוזרים?

במקרה של אירועים חוזרים יש צורך בהתייעצות ממוקדת עם רופא/ת הילדים שלכם, ולוודא כי הם סבורים שבכל המקרים אכן הייתה דלקת אוזן חריפה. נבדוק כי עשינו מה שניתן כדי להפחית אירועים חוזרים: מתן חיסונים, מניעת חשיפה למעשנים ומניעת שתיה מבקבוק בשכיבה. 

כאשר ישנה הישנות משמעותית של מקרי זיהום חריף, והם גורמים להפרעה מצטברת בשמיעה ו/או בהתפתחות השפתית, לסבל ניכר מתמשך לפעוט והפסד משמעותי מצטבר של ימי גן וימי עבודה, רופא/ת הילדים שלכם יציעו קווי ברור וטיפול נוספים, כמו ברור נוכחות שקד שלישי, בדיקת מרכיבים במערכת החיסון והתייעצות עם רופא אף אוזן גרון בשאלת התערבות כירורגית.