סוכרת מסוג 1, המכונה גם סוכרת נעורים, היא סוג הסוכרת השכיח ביותר בקרב ילדים ונוער. זו מחלה כרונית המתבטאת בריכוז גבוה של סוכר (גלוקוז) בדם.
מה זה סוכרת
בגופינו ישנם תאים רבים המתקיימים בזכות מקורות אנרגיה – גלוקוז (סוכר). ברגע שמגיע סוכר לגוף, רמתו בגוף עולה. מה שמאזן את רמות הסוכר בדם הוא הורמון בשם אינסולין, אשר מיוצר בלבלב. האינסולין עוזר לתאים לקלוט את הגלוקוז שבדם וכך רמתו בדם יורדת. סוכרת היא מחלה שבה ישנה פגיעה בתאי בטא – תאים המייצרים אינסולין בלבלב – כך שאין הפרשת אינסולין בגוף ורמות הסוכר בדם עולות מעל הרמות הנורמליות (70-100 מ"ג).
מחלת סוכרת מסוג 1 מתאפיינת בהרס של 90% מתאי הלבלב. מצב זה, שבו רמות הסוכר בסוף יוצאות מהטווח הנורמלי, גורם מחד לעודפי סוכר בדם, וכן למצב שבו התאים לא קיבלו אנרגיה, גלוקוז.
תסמינים לסוכרת
התסמינים לסוכרת נעורים רבים ומגוונים:
- השתנת יתר – באופן טבעי אין הפרשות של סוכר בשתן. במצב שבו רמות הסוכר גבוהות (מעל 180-200 מ"ג), הסוכר מופרש בשתן יחד עם מים, וגורם להשתנת יתר. ישנם מקרים בהם הילד מתעורר באמצע הלילה או סובל מבריחת שתן בלילה
- התייבשות – לעיתים כתוצאה מהשתנת יתר
- צמא – עקב השתנות מרובות והצורך של הגוף להחזיר נוזלים
- תיאבון – בגלל המחסור באינסולין התאים נשארים "רעבים" ונוצרת תחושת רעב מוגברת
- ירידה במשקל – למרות האכילה המוגברת שעלולה להיגרם מתחושת הרעב, מאחר שגלוקוז אינו מגיע לתאים, הגוף משתמש במקורות אנרגיה אחרים, כגון חלבון ושומן, מה שגורם לירידה במשקל
- עייפות וחולשה – מאחר שהגלוקוז אינו נקלט בתאים ויוצא דרך השתן, הגוף נשאר ללא אנרגיה ונוצרת תחושה של עייפות וחולשה גופני
איך חיים עם זה? - הזרקות אינסולין היא המפתח לשמירה על אורח חיים תקין ובריא אצל ילד עם סוכרת מסוג 1 הוא שמירה על רמות גלוקוז מאוזנות בדם. מאחר שהגוף אינו יכול לייצר אינסולין שיאזן את רמות הסוכר, יש צורך להשתמש באינסולין ממקור חיצוני. הדרך להחדרת האינסולין לגוף נעשית באמצעות הזרקה, כך שהוא מגיע ישירות למערכת הדם ולא עובר דרך העיכול, שם הוא נוטה להתפרק. קיימים מכשירים פשוטים ונחים להזרקת אינסולין, בהם מזרקים, עטי אינסולין ומשאבות אינסולין. מספר ההזרקות ביום נקבע על-ידי הצוות הרפואי.
- מעקב אחר רמות הסוכר – השגחה אחר רמות הסוכר בדם נעשות באמצעות מכשיר לשימוש עצמי ששמו גלוקומטר. באמצעות ניטור רמות הסוכר בדם ניתן לשנות את מינון האינסולין, לערוך שינויים בתזונה ובפעילות הגופנית. יש לרשום את תוצאות הבדיקות ולהעבירה לצוות הרפואי המטפל בילד, כאשר ההמלצה היא לבצע ארבע עד שמונה בדיקות ביום.
- בדיקות שתן – בבדיקות אלו אפשר לבדוק את רמות הקטונים בשתן, חומר הנוצר מפירוק של שומן והופעתו בשתן מעידה על מחסור באינסולין. בדיקת קטונים מיועדת למי שאינו מבצע בדיקות קבועות של סוכר בדם באמצעות גלוקומטר.
- בדיקת המוגלובין מסוכרר (HbA1c ) – בדיקה זו משקפת את ממוצע רמות הסוכר בשלושת החודשים שלפני הבדיקה ובכך מעריכה את יעילות הטיפול במחלת הסוכרת. באם רמת הסוכר גבוהה ואינה נשמרת באופן תדיר, רמות ההמוגלובין המסוכרר יהיו גבוהות יותר. בדיקה זו ניתן לבצע בכל זמן מאחר שהיא אינה מושפעת משינויים קצרי טווח כגון מאמץ, ארוחות, מתח וכו', וקיימת המלצה לחולי סוכרת לבצע את הבדיקה לפחות פעם בשנה.
- תזונה – תזונה נכונה מסייעת באיזון רמות הסוכר בדם, שילוב של מזון עשיר בפחמימות מורכבות, המתפרקות לסוכר באופן איטי הדרגתי, כגון קטניות, דגנים מלאים. זאת לצד איזון פחמימות "פשוטות" המתפרקות לסוכר מהר ומעלות את רמות הגלוקוז באופן חד, כגון סוכר, ממתקים, איזון של סוכר לקטוז, המגיע ממוצרי חלב, ואיזון של סוכר טבעי מפירות. באמצעות דיאטנית ניתן לבנות תפריט מאוזן המתאים לכל ילד, ולצד זה יש לשמור על ארוחות מסודרות וקבועות.
- פעילות גופנית – יש להתייעץ עם הצוות הרפואי המטפל בילד כיצד להתחיל באופן הדרגתי בפעילות גופנית. יש להתאים את הפעילות לסדר היום של הילד, לארוחות, למצב הסוכר של הילד בדם לפני הפעילות, כמו גם לבדוק השפעה על רמות הסוכר בתום הפעילות.
התמודדות עם סוכרת מסוג 1 היא התמודדות משפחתית, בעיקר בשל שינוי אורח החיים של המשפחה כולה, כגון השינוי התזונתי. המחלה דורשת הסתגלות למצב חדש ולא פעם עוברת על ההורים תקופה לא פשוטה עם התגלות המחלה. עם זאת, עזרה נפשית ומקצועית תורמת בהכרת המחלה והמצבים המיוחדים בה, כמו גם להתמודדות טובה של ההורים בקבלת המצב החדש
ותמיד מומלץ: לשלב פעילות גופנית באופן קבוע, מספר פעמים בשבוע. הפעילות יכולה להיות הליכה, משחק בגינה ומשחקי כדור.