"ג'אנק פוד" או לפי האקדמיה ללשון העברית "זְלֹלֶת" הוא אוכל מהיר, מעובד, העתיר בקלוריות בשילוב שומנים, סוכרים או מלחים ומנגד דל בוויטמינים ומינרלים.
אכילת ג'אנק פוד היא תופעה עולמית ההולכת וגוברת בזכות זמינותו הרבה, הטעם הממכר ולעיתים גם בגלל המחיר הנמוך.
אולם למזון מהיר חסרונות רבים.
הקשר בין אכילת ג'אנק פוד ומחלות נסקר רבות. מחקרים רבים העלו שצריכת מזונות מסוג זה קשורה בראש ובראשונה לחוסר בשובע, אכילת יתר של המזונות בלי יכולת להפסיק, עלייה במשקל ואף עלולה להוביל למחלות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם ואף לסרטן.
מרגישים שהילד שלכם סובל מהפרעת קשב וריכוז או מהיפראקטיביות? תבדקו טוב מה הוא אוכל:
מחקר גדול שנערך בבריטניה ופורסם בכתב העת The Lancet כלל כ-300 ילדים בני 3, 8 ו-9 ובדק את השפעת צבעי מאכל וחומרים משמרים על התנהגותם.
במהלך הניסוי הילדים קיבלו שלושה סוגים שונים של משקאות מתוקים המכילים צבעי מאכל וחומרים משמרים (כאלו שבד"כ נמצאים שם גם ככה) ולאחר מכן, התנהגותם הוערכה על ידי מורים והוריהם.
תוצאות המחקר הראו שלאחר שתיית משקאות אלו, אצל חלק מהילדים נצפתה עלייה מיידית ברמת ההיפראקטיביות (אצל חלקם אף ברמה משמעותית). עלייה זו נצפתה גם אצל ילדים אשר אינם סובלים בשגרה מהפרעות קשב וריכוז או היפראקטיביות.
ולנו יש פלאפל
לאמריקאים יש המבורגר עם הרבה רטבים, גבינה צהובה נמסה וצ'יפס ואצלנו אחד הג'אנק "פודים" האהובים והנצרכים ביותר הוא איך לא, הפלאפל.
מנת הפלאפל לכשעצמה משלבת פחמימה, ירקות, סיבים תזונתיים ואפילו עשירה בברזל. אך בשילוב הטיגון העמוק של כדורי הפלאפל, הצ'יפס והפיתה, יכולה להגיע למעל 700 קלוריות.
מספר מחקרים הראו שאכילה של מזון עתיר שומן רווי מובילה לעוררות של מערכת החיסון בגופנו וגורמת למצב דלקתי. מחקרים נוספים הראו שאכילה מרובה של מזון המכיל פחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה (אותן פחמימות אשר מעלות במהירות את רמת הסוכר בדם) נקשרה לשכיחות גבוהה של תסמיני דיכאון ומצב רוח ירוד. מנגד, אכילה של מזון טרי, גולמי ומגוון הובילה לתחושת שליטה ובהתאם שיפרה את מצב הרוח.
הקשר בין תזונה לזיכרון שלנו
נכון, העידן הטכנולוגי שבו אנו חיים אינו מעודד ומפתח את הזיכרון שלנו. התרגלנו לנסוע "על אוטומט" לפי הנחיות ה WAZE ומזמן אנחנו כבר לא זוכרים מה מספר הטלפון של השכן. מה שלא תורם לכך הם המאכלים המעובדים שאנו צורכים על בסיס יומיומי.
כיום ישנן עדויות על הקשר בין ממתיקים מלאכותיים שנמצאים במשקאות הדיאט למיניהם ועל פגיעה בזיכרון שלנו. בנוסף– מספר מחקרים הראו כי ככל שרמת הסוכר המצטברת גבוהה בדם, הסיכוי לפגיעה בזיכרון ופגיעה בקבלת החלטות גדל.
חברות המזון ובמיוחד יצרניות החטיפים מקדישות זמן וכסף רב כדי "לעבוד" על הגוף שלנו – להגיע בדיוק לנקודת הטעם שגורמת לנו תחושת התמכרות, חוסר שליטה, תשוקה ואכילה מוגברת. כאשר חלקנו אוכלים מזונות אלה, שילוב רכיבי המזון מפעיל איזורים במוח שמופעלים גם בעת צריכת סמים כמו הרואין או קוקאין.
אבל זה בכל זאת כל כך טעים!
אז מה כן כדאי לאכול ואיך? הכינו בבית צ'יפס בתנור או במכשירי הנינג'ה למיניהם עם כף אחת של שמן זית. בחרו מתוקים על בסיס חומרים טבעיים דוגמת פירות או פרוסת לחם מקמח מלא עם דבש, סילאן וחמאת בוטנים טבעית.
העדיפו בורקס ביתי מבצק פילו או דפי אורז ואת השתייה הממותקת, החליפו במים בתוספת נענע, לימון או פרי.
וחשוב לא פחות – הסתכלו על האותיות הקטנות באריזות המזון שאתם קונים. אם אתם מזהים יותר מדי רכיבים, זה כנראה פחות מומלץ.
לאור הנתונים אנו יכולים לסווג את דגני הבוקר כחטיף ולא כארוחת בוקר בריאה ולכן במידה ובחרתם לכלול אותם בתפריט – יש לעשות זאת במידה, ברמה שבועית ולא על בסיס יומי ותמיד להעדיף את אלה עם פחות רכיבים באופן כללי ופחות סוכרים ופחות מלח בפרט .