ארגון הבריאות העולמי ממליץ על ביצוע פעילות גופנית בילדים במשך לפחות שעה לפחות של פעילות גופנית ביום לילדים. בפעילות זו כדאי לכלול משחקים המעלים את קצב הלב והנשימה.
נתייחס כאן לשתי מיומנויות תנועה בסיסיות – ריצה וקפיצה שמומלץ לשלב בפעילות היומיומית של ילדינו.
מהי ריצה? ריצה מוגדרת כתנועת רגליים מהירה בה במשך זמן מסוים אין מגע כלל של הרגליים עם הקרקע (שלב ציפה). רוב הילדים רוכשים ריצה כחצי שנה לאחר רכישת ההליכה (סביב גיל שנה וחצי ואילך).
לריצה יתרונות רבים. היא משפרת סיבולת לב-ריאה, מחזקת את שרירי הגוף (גם התחתונים וגם העליונים – הגב והידיים והרגליים) ומשפרת את מצב הרוח כמו גם את הקשב והריכוז. מחקרים שבדקו השפעת ריצה על יכולות לימודיות מצאו שיפור בתפקודים הדורשים קשב וריכוז.
לא מפתיע שריצה נמצאת בבסיס משחקי ילדות רבים (מחניים, תופסת ומשחקי כדור) ושליטה בה עוזרת גם במישור החברתי.
איך נעודד את ילדינו להתנסות בריצה ולהשתפר בה?
להטמעת מיומנות תנועה ילדים לרוב צריכים סביבה מאפשרת ומעט עידוד. נתחיל מלשים את המכשיר הסלולרי בתיק. כשהמבט עיניים שלנו על מופנה לילדינו -הם פעילים יותר וגם לנו כדאי להשתתף במשחק.
נמשיך בשילוב משימות הדורשות ריצה בחיי היומיום שלנו. אפשר להתנסות במשחקי תופסת ברחבי הבית, וכמובן בחוץ – על דשא ועל חול.
אפשר לשלב משימות ריצה ממקום למקום כחלק ממסלולים שגרתיים – ריצה עד למכולת, ריצה בחזרה מהגן. שימו לב להשגחה במקומות מסוכנים.
לאחר המשחק אפשר לעודד את הילד על אופן הריצה: "רצת כל כך מהר"; " שמת לב לכל המכשולים".
כדאי כאמור לשלב ריצה טרם פעילויות הדורשות ריכוז, לכן, טרם הגן או ביה"ס- התנסות ב ריצה עשויה לעזור בוויסות הקשב.
קפיצה (ניתור):
קפיצה גם היא נמצאת בבסיס של משחקי ילדות רבים ("קלאס", "חמישה מקלות", קפיצה בחבל) וגם לה יתרונות רבים. היא מחזקת את השרירים, משפרת את מבנה העצמות וצפיפותן, ודורשת תכנון תנועה ושיווי משקל.
קפיצה מתחילה לרוב כשנה לאחר רכישת מיומנות ההליכה (סביב גיל שנתיים). ייתכן שיהיה לילדכם קל יותר עם קפיצה מגובה (מדרגה נמוכה) מאשר מהמקום. כך או כך, בגיל זה ילדים לומדים גם מצפייה וחיקוי ולפעמים נראה אותם צופים בילדים גדולים יותר ומנסים לחקות את תנועותיהם. זהו תהליך חשוב ללמידה וכדאי לאפשר אותו.
איך נעודד מיומנויות קפיצה?
ננצל הזדמנויות בדרך – סלע נמוך או מדרגה נמוכה (עם או ללא תמיכת ידינו בהתחלה), המדרגה האחרונה בחדר המדרגות (תמיד כדאי לשלב עלייה וירידה במדרגות בחיי היומיום), חישוקים על הריצפה , והיעזרות בושירים.
נחזק ניסיונות חיוביים עם דגש על רכיבי תנועה – " כופפת יפה את הברכיים"; "בדקת טוב איפה המכשול".
לסיכום:
שילוב ריצה וקפיצה במהלך היום חשוב לבניית התשתית הגופנית , סיבולת לב ריאה ויכולות ריכוז. מכיוון שפעולות אלה אינןאינן דורשות ציוד או מיקום מיוחד כדאי לשלבן במהלך פעילויות היומיום כחלק מהשגרה.