מחקרים שונים מהשנים האחרונות מצביעים על הקשר בין הפרעת קשב ותזונה, ועל כך שתזונה מאוזנת יכולה לסייע בהתמודדות עם ההפרעה. דוח שחובר באוניברסיטת קופנהאגן סקר את המחקרים הקיימים על הקשר בין שיפור התזונה לתסמיני הפרעת קשב וריכוז. אמנם החוקרים ציינו כי גוף הידע הקיים לוקה בחסר – למשל בשאלה אם לשינוי התזונה יש השפעה ארוכת טווח – אך הבהירו כי ישנם סימנים רבים לכך ששינויים תזונתיים אכן מסייעים לחלק מהילדים.
הקפדה על תזונה נכונה, מאוזנת ומגוונת חשובה לכולם; הימנעות מאכילה מרובה של סוכרים, שתייה ממותקת, צבעי מאכל וקפאין מועילה לכל הילדים. אבל כן, בנוסף להשפעה המזיקה שיש להם על מערכות שונות בגוף, הם משפיעים לרעה גם על תסמיני הפרעת קשב.
אז מה (ואיך) כדאי לילדים ולמתבגרים שלכם, בעלי הפרעת הקשב, לאכול?
הנה כמה המלצות:
שלבו בתפריט מוצרים שמכילים אומגה 3 – בעיקר דגים כמו טונה וסלמון – ומזונות טריים, בעיקר ירקות ופירות, שיעניקו להם את הוויטמינים שהם צריכים.
– כדאי לשים עין על האופן שבו הם אוכלים. לפעמים יש להם "קוצים בטוסיק" והם לא מסוגלים לסיים ארוחה ולא אוכלים מספיק. לפעמים הם יבחרו באימפולסיביות בחטיפים לא מזינים כשהם רעבים, למרות המודעות שלהם לכך שזו בחירה שגויה. לפעמים הפעלתנות שלהם כ"כ מוגברת שהם נזקקים לתוספת קלוריות. לעתים קרובות יש להם הפרעות תחושתיות שגורמות לקריאה לא נכונה של איתותי רעב ושובע ואז עלולים לאכול באופן לא מתאים: מעט מדי או יותר מדי. שימו לב לכל אלה, ונסו לכוון אותם אל סדר יום שכולל ארוחות מסודרות, מלאות ומזינות.
הקפידו על ארוחת בוקר: קיימים מספר מחקרים המדגישים את חשיבותה הגדולה של ארוחת הבוקר המהווה מעין "תדלוק של סוכר" ומאפשרת שיפור ניכר בתפקודי הלמידה של הילד. ילדים שלא אכלו ארוחת בוקר סבלו יותר מהפרעות בריכוז, מעייפות, מהפרעות התנהגות ומקשיי למידה. ארוחה מאוזנת, המכילה מרכיבים תזונתיים חשובים כמו חלבונים ופחמימות מורכבות, מאפשרת תפקוד טוב יותר בביה"ס ומפחיתה סיכון להפרעות התנהגות ולמידה. המלצה זו נכונה גם לילדים שאינם סובלים מהפרעת קשב וריכוז.
שימו לב להמצאותם של מרכיבים תזונתיים מרכזיים, כמו ברזל, ויטמין B12, ויטמין A , תיאמין, יוד ועוד, במזון שהילד שלכם צורך, כבר בגיל צעיר.
שלבו בתפריט מזונות שעשירים באבץ: אבץ הוא קו-פקטור חשוב במטבוליזם של נוירוטרנסימטורים, חומצות שומן, פרוסטגלנדינים ומלטונין, ומשפיע גם באופן לא ישיר על המטבוליזם של דופאמין, (דופאמין הינו נוירוטרנסמיטר בעל תפקיד חשוב ב-ADHD).
מקורות תזונתיים טובים למינרל אבץ : בשר, קטניות, דגנים מלאים, נבטי חיטה, אגוזים, דגנים מועשרים באבץ.
האם יש מוצרי מזון שמהם כדאי להימנע?
התשובה כנראה לא תפתיע אתכם. מחקר אוסטרלי בדק את הרגלי התזונה של כמעט אלפיים מתבגרים ומיין אותם לפי שתי תבניות עיקריות: תזונה מערבית מודרנית ותזונה בריאה. "התזונה המערבית" התבססה על מזון מעובד ומטוגן, עשיר בשומן רווי, בסוכרים ובמלח. לעומת זאת, תזונה בריאה כוללת ירקות ופירות, דגים המכילים אומגה 3 ודגנים מלאים, עם סיבים תזונתיים ו-ויטמינים. מסתבר שהג'אנק פוד לא רק גורם להשמנת יתר, אלא קשור להחמרת תסמיני הפרעת הקשב. המחקר גילה כי ילדים לקויי קשב שצרכו הרבה בשר אדום ומטוגן, מוצרי חלב בעלי אחוזי שומן גבוהים וממתקים וסוכר מעובד, חוו הפרעה בתסמינים.
סייע בהכנת הכתבה: ד"ר זיו בר, מאוחדת משלימה
לאור הנתונים אנו יכולים לסווג את דגני הבוקר כחטיף ולא כארוחת בוקר בריאה ולכן במידה ובחרתם לכלול אותם בתפריט – יש לעשות זאת במידה, ברמה שבועית ולא על בסיס יומי ותמיד להעדיף את אלה עם פחות רכיבים באופן כללי ופחות סוכרים ופחות מלח בפרט .